Kode Bank BCA: Wartaoto

Mungkin beberapa dari kalian tidak tahu Kodee bank BCA. Bank Central Asia (BCA) adalah salah satu bank terbesar di Indonesia. Bank BCA mempunyai sebilangan besar pelanggan di Indonesia. Dengan cara itu mungkin anda akan sering bertemu rakan sekerja atau rakan anda menggunakan akaun BCA.

Oleh itu, mungkin suatu hari nanti anda akan membuat transfer kepada orang yang menggunakan akaun bank BCA. Apabila anda tidak mempunyai akaun BCA, Kode unik dari bank bca diperlukan. Transfer antara bank sangat mungkin bahawa anda akan sering melakukannya di era moden seperti hari ini.

Sebagai contoh, pada masa ini trend membeli-belah dalam talian sangat disukai di Indonesia. Sekiranya anda adalah salah seorang daripada mereka, anda pasti akan sering membuat wangtran sfer untuk membuat pembayaran. Adalah mungkin jika anda perlu membuat pemindahan antara bank kerana tiada kaedah pembayaran sedia ada adalah melalui bank yang anda ada.

Kode bank akan digunakan untuk mengenal pasti transaksi yang dibuat oleh setiap bank. Untuk membuat pemindahan antara bank, anda hanya perlu mengetahui Kode bank destinasi. Sebagai contoh, anda mempunyai akaun bank bebas, tetapi akan membuat pemindahan ke bank BCA maka anda memerlukan Kode bank BCA

Dalam trenting wang dari bank terdapat beberapa cara yang boleh digunakan. Untuk membuat pemindahan, anda boleh menggunakan mesin ATM, perbankan SMS, atau perbankan internet. Salah satu yang sering digunakan adalah melalui mesin ATM. Mesin ATM kini boleh didapati banyak mesin ATM di pelbagai tempat, contohnya tempat membeli-belah dan tempat awam yang lain.

Kode Pemindahan dari Bank Lain ke BCA Bank

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apabila anda akan membuat pemindahan antara bank, anda memerlukan Kode dari bank destinasi. Oleh itu, apabila anda ingin membuat pemindahan dari bank lain ke bank BCA, anda perlu menyediakan Kode bank BCA. Untuk Kode pemindahan bank bca, ia adalah 014. Kode bank biasanya tiga digit dalam nombor.

Bagi anda yang akan membuat pemindahan antara bank, anda harus terlebih dahulu menyediakan Kode bank destinasi. Ini supaya tidak menghalang apabila membuat pemindahan. Sebenarnya, jika anda membuat pemindahan antara bank melalui mesin ATM , terdapat maklumat mengenai Kode bank yang tersedia. Tetapi lebih baik jika anda tahu dari rumah sebelum pergi.

Memeriksa Kode bank di mesin ATM akan membuat proses yang diperlukan untuk pemindahan sedikit lama. Walaupun kadang-kadang terdapat banyak orang yang menunggu dalam barisan. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan mesin ATM terlalu lama. Untuk memindahkan antara bank, anda hanya perlu menambahKode bank destinasi di hadapan nombor akaun. Selain menggunakan mesin atm, pemindahan antara bank juga boleh dilakukan melalui perbankan internet dan perbankan sms.

Cara Mengetahui Kode Bank BCA Melalui Mesin ATM

Mungkin anda tidak mempunyai masa untuk memeriksa sebelum tiba di mesin ATM, anda boleh melakukannya di mesin ATM. Kaedah ini agak mudah, yang pertama adalah memasukkan kad ATM anda seperti biasa. Kemudian pilih bahasa, kemudian masukkan Kode rahsia atau kata laluan akaun anda.

Selepas itu, menu transaksi lain akan muncul, pilih transaksi lain kemudian pilih pemindahan. Jika anda telah memilih antara bank dalam talian, anda akan diminta untuk mengisi Kode bank ditambah nombor akaun. Di sudut kanan bawah, biasanya terdapat pilihan menu untuk menyenaraikan Kode bank. Hanya ketik pada senarai Kode bank, maka senarai Kode bank akan dipaparkan di seluruh Indonesia.

Kerana terdapat banyak bank di Indonesia, membuat senarai akan dipaparkan dalam beberapa halaman. Oleh itu, jika anda belum menemui Kode bank BCA pada halaman pertama klik seterusnya, maka senarai Kode bank akan muncul seterusnya. Jika anda telah mendapati anda hanya perlu ingat, kemudian pilih menu masukkan nombor akaun.

Cara Memindahkan dari Bank Lain ke Bank BCA Melalui Mesin ATM

Pertama, sila lawati  mesin ATM terdekat dari tempat anda tinggal.  Langkah seterusnya ialah memasukkan kad ATM dan juga pin ATM. Pastikan baki anda mencukupi sebelum membuat penghantaran. Kerana kemudian anda akan dikenakan bayaran tambahan apabila anda akan membuat pemindahan antara bank. Dasar yuran pemindahan bergantung kepada dasar bank masing-masing. Oleh itu, terdapat kemungkinan bank yang berbeza dari satu sama lain.

Selepas itu, pilih menu transaksi lainnya, kemudian pilih transfer kemudian pilih menu ntar bank online. Kemudian pada skrin anda akan diminta memasukkan Kode bank destinasi dan nombor akaun. Kerana dalam kes ini ia akan dipindahkan ke larangan BCA k, anda perlu memasukkan Kode bank BCA.

Sebagai contoh, jika nombor akaun destinasi 1234567890 anda perlu menambah Kode 014 di hadapannya. Supaya ia menjadi 0141234567890, kemudian pilih menu yang betul. Selepas itu anda akan diminta untuk memasukkan tiadamatau rujukan transfer. Walau bagaimanapun, nombor rujukan ini hanya pilihan supaya ia boleh dibiarkan kosong.

Seterusnya masukkan wang nominal untuk dipindahkan. Pastikan jika tran nominalsfer adalah betul, kerana apabila ia telah ditransfer tidak boleh ditarik balik. Sekiranya anda ingin menarik diri, anda perlu meminta penerima untuk memindahkan kembali. Jika nominal disahkan sesuai, sila pilih menu yang betul.

Skrin akan memaparkan maklumat mengenai penerima seperti nombor akaun destinasi, bank destinasi, nama penerima, dan jumlah yang akan dipindahkan. Pastikan maklumat yang dipaparkan adalah mengikut tujuan pemindahan. Jika ia tidak sesuai maka ralat berlaku dalam memasukkan Kode bank atau nombor akaun destinasi.

Jika maklumat pada skrin adalah betul, sila sahkan dengan memilih yang betul. Kemudian mesin ATM akan mengeluarkan resit bukti pemindahan dan itu bermakna pemindahan telah berjaya dijalankan. Untuk tambahan, jangan lupa untuk mengambil kad ATM kembali selepas membuat transaksi di mesin ATM.

Kemudahan Pemindahan Antara Bank

Kewujudan perkhidmatan pemindahan antara bank jelas memberikan banyak faedah. Bayangkan jika tidak ada cara anda perlu mempunyai banyak kad ATM untuk memenuhi keperluan anda dalam transaksi. Ini kerana terdapat begitu banyak bank di Indonesia. Tidak jarang anda perlu membuat pembayaran kepada bank lain.

Dengan menggunakan pemindahan, anda boleh membuat pembayaran dengan mudah. Sebagai contoh, membuat pembayaran gaji pekerja. Dengan menggunakan pemindahan pembayaran gaji pekerja juga lebih selamat. Kerana apabila membuat pemindahan, mesti ada bukti pemindahan.

Di samping itu, bank transfer menjadikan anda dapat membeli-belah dengan mudah. Sekarang di mana terdapat begitu banyak kedai dalam talian, anda boleh membeli-belah dari rumah. Anda tidak perlu datang ke kedai secara langsung semasa anda pergi membeli-belah.  Kedai dalam talian biasanya menggunakan pemindahan sebagai kaedah pembayaran.

Biasanya akaun bank yang dimiliki oleh kedai dalam talian adalah berbeza. Dengan pemindahan antara bank anda, anda tidak perlu mempunyai akaun dari bank yang sama dengan kedai dalam talian. Oleh itu, anda boleh membeli-belah dengan bebas di mana-mana kedai. Anda hanya perlu mengetahui Kode bank destinasi. Oleh itu, jika kedai oneline yang merupakan tempat untuk membeli-belah menggunakan akaun bank BCA, anda hanya perlu mengetahui Kode bank BCA untuk membuat pembayaran.

Selengkapnya